Informatie over...

Een levenstestament

In een levenstestament worden regelingen opgenomen voor het geval u nog wel leeft, maar niet meer in staat bent om uw eigen zaken te regelen door wilsonbekwaamheid. Bijvoorbeeld als gevolg van een plotseling ongeval (verkeersongeluk, coma, hersenbloeding) of door een ziekte (dementie).

Het verschil met een ‘normaal’ testament is dat een normaal testament pas in werking treedt ná het overlijden en de verdeling van de erfenis regelt. Het levenstestament is voor de situatie dat u nog leeft maar wilsonbekwaam bent.

Wilsonbekwaam

Wanneer iemand wilsonbekwaam is betekent dit dat hij/zij de gevolgen van zijn/haar beslissingen niet meer overziet. Iemand die wilsonbekwaam is kan geen rechtshandelingen meer verrichten. Iemand kan dan bijvoorbeeld geen contracten meer sluiten en ook niet meer zijn/haar eigen huis verkopen.

Als hiervoor geen regeling is getroffen, dan is op dat moment niemand bevoegd om zaken te regelen voor de wilsonbekwame. In die situatie moet de familie via de rechter bewindvoering aanvragen. De bewindvoerder moet jaarlijks verantwoording afleggen aan de rechter en heeft voor diverse handelingen toestemming nodig van de rechter. De rechter kan ook beperkingen opleggen.

Let op! Zelfs als u gehuwd bent is uw partner niet automatisch bevoegd om alles voor u te regelen. Als u bijvoorbeeld samen een huis heeft en uw partner is wilsonbekwaam dan kunt u het huis niet zomaar verkopen. U moet dan ook bewindvoering aanvragen voor uw partner en dus ook verantwoording afleggen aan de rechter.

Om dit te voorkomen is het levenstestament ontwikkeld. In het levenstestament worden uitgebreide volmachten opgenomen. U machtigt personen om namens u op te treden wanneer u dat zelf niet meer kunt. Doordat u zelf in uw levenstestament gemachtigden heeft aangewezen is het aanwijzen van een bewindvoerder niet meer nodig.
Uw gemachtigden kunnen alles voor u regelen, bijvoorbeeld uw bankzaken maar ook het kunnen verkopen van een woning.

footnote image

Volmacht en wensen

U kunt zelf bepalen wanneer de volmacht in werking treedt. U bepaalt ook zelf wie u als gemachtigde aanwijst. U kunt ook meerdere personen aanwijzen. Samen, of in een door u gekozen volgorde.

Daarnaast kunt u persoonlijke wensen opnemen. Bijvoorbeeld wat er met uw huis en inboedel moet gebeuren als u vanwege uw verzorging niet meer thuis kunt wonen. Of wat er met uw bedrijf moet gebeuren als u niet meer zelf leiding kunt geven.
Daarnaast kunt u bijvoorbeeld aangeven of uw gemachtigde namens u schenkingen mag doen. Bijvoorbeeld aan uw kinderen of kleinkinderen. Het mogen doen van schenkingen kan wenselijk zijn om erfbelasting te besparen of vanwege de eigen bijdrage bij opname in een verpleeghuis.

Verder kan ook in het levenstestament worden bepaald wie uw contactpersoon is voor artsen, als u zelf niet meer kunt beslissen over uw eigen medische behandeling of verzorging. Ook kunt u wensen opnemen over uw medische behandeling.

Kijk voor meer informatie over levenstestamenten op de website van onze beroepsorganisatie.

footnote image

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.