Een testament
In een testament kunt u regelen wat er met uw nalatenschap moet gebeuren nadat u bent overleden.
In een testament kunt u regelen wat er met uw nalatenschap moet gebeuren nadat u bent overleden.
In Nederland moet een testament verplicht bij de notaris worden opgesteld en in het bijzijn van de notaris worden ondertekend. Hiermee wordt zo veel mogelijk voorkomen dat achteraf onduidelijkheid kan bestaan of het testament wel geldig is.
Een uitzondering hierop is het codicil. Dit is een handgeschreven brief (met datum en handtekening) waarin uitsluitend inboedelgoederen, kleding, lijfsieraden of kunstvoorwerpen kunnen worden beschreven.
Als iemand een testament maakt, dan beoordeelt de notaris of die persoon de inhoud begrijpt en legt de notaris de wensen vast. Het testament is persoonlijk en kan door de iemand altijd weer worden veranderd bij de notaris.
Het is niet mogelijk om namens iemand anders een testament te maken. Ook niet als die persoon wilsonbekwaam is, of onder bewind is gesteld.
Zo lang iemand leeft is de inhoud van het testament geheim en mag de notaris de inhoud niet aan anderen bekend maken. Nadat de persoon is overleden mag de notaris de inhoud bekend maken aan de erfgenamen.
In een testament kunt u aanwijzen wie uw erfgenamen worden. Ook kunt u een executeur aanwijzen, degene die namens de erfgenamen uw nalatenschap afwikkelt.
Daarnaast kunt u legaten opnemen in uw testament. Als u bijvoorbeeld een bepaald bedrag of voorwerp aan iemand wilt nalaten.
Als u jonge kinderen heeft kunt u in het testament daarvoor ook regelingen treffen. Bijvoorbeeld wie de voogdij op zich moet nemen als u zelf wegvalt, of wie het erfdeel van de kinderen beheert als zij nog te jong zijn om dit zelf te doen.
Een andere reden om een testament te maken is om erfbelasting te besparen. In het testament kunnen vaak regelingen worden opgenomen om de heffing van erfbelasting te beperken. Erfbelasting wordt geheven over hetgeen de erfgenamen erven. Daarbij wordt gekeken naar de waarde van alle bezittingen.
Veel mensen realiseren zich niet dat als één van de ouders komt te overlijden er direct erfbelasting kan worden geheven over de erfdelen van de kinderen. De overblijvende ouder moet de erfbelasting dan betalen. Dit is vooral een probleem als er weinig contant geld is en al het vermogen ‘in het huis zit’.
In het testament kunnen regelingen worden opgenomen om heffing van erfbelasting te voorkomen of te beperken.
Verder wordt vaak een uitsluitingsclausule opgenomen. Deze clausule bepaalt dat hetgeen uw erfgenaam erft privé blijft en niet in een gemeenschap van goederen valt. In het geval van een scheiding hoeft uw erfgenaam de erfenis niet te delen met zijn/haar ex-partner. De 'koude kant' wordt uitgesloten.
Een testament maken is eigenlijk altijd verstandig. In bepaalde situaties is het extra belangrijk om een testament te maken, bijvoorbeeld:
Kijk voor meer informatie over testamenten op de website van onze beroepsorganisatie.
Inschrijven voor onze nieuwsbrief