Informatie over...

Eigen bedrijf

Als u een eigen bedrijf start of al langer ondernemer bent, dan is het belangrijk om na te denken over welke rechtsvorm u kiest. 

Eenmanszaak

U kunt een eenmanszaak beginnen. Dat betekent dat u zelf de ondernemer bent. In uw boekhouding maakt u wellicht onderscheid tussen zakelijk vermogen en privé vermogen, maar feitelijk is alles van u. U loopt ook zelf het ondernemersrisico. Dat wil zeggen dat als uw bedrijf failliet gaat, dat u ook in privé failliet gaat. Alle schulden van de onderneming kunnen op uw gehele vermogen worden verhaald.

Ook bij samenwerkingsverbanden zoals een maatschap of vennootschap onder firma blijft u in privé aansprakelijk voor schulden van de onderneming.

footnote image

Besloten vennootschap (B.V.)

U kunt ook een besloten vennootschap (B.V.) oprichten. Een B.V. wordt opgericht via de notaris en is een zelfstandige rechtspersoon. Dit betekent dat de B.V. zelf vermogen in eigendom kan hebben en als contractspartij kan optreden en verplichtingen met derden kan aangaan. Derden die contractspartij van de B.V. zijn kunnen wel de B.V. aanspreken maar zij kunnen u niet rechtstreeks in privé aanspreken.
U houdt zelf de aandelen in de B.V. en bent daardoor eigenaar van de B.V. Aandelen kunnen ook aan meerdere personen toekomen, bijvoorbeeld als u met anderen het bedrijf uitoefent. 
U moet wel ervoor zorgen dat u als goed bestuurder de B.V. aanstuurt. Als bestuurder kunt u in bepaalde gevallen nog wel aansprakelijk worden gesteld, bijvoorbeeld bij wanbeleid.

Als u kiest voor het oprichten van een B.V. dan is het aan te raden om ook een Personal Holding op te richten. Dit is een aparte B.V. die u gebruikt als ‘spaarpot’. Dit heeft meerdere voordelen. Als u bijvoorbeeld later uw onderneming (gedeeltelijk) wilt verkopen dan kunt u de aandelen in de B.V. waar de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden overdragen aan derden. Uw Personal Holding en het daarin opgebouwde vermogen behoudt u dan zelf. Dit is ook een uitkomst als het bedrijf meerdere eigenaren (aandeelhouders) heeft en u voor uzelf vermogen opzij wilt zetten.

footnote image

Aandeelhouders

Wanneer u samenwerkt met andere aandeelhouders dan is het ook aan te raden om een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten. Daarin kunt u bijvoorbeeld afspraken maken wat er moet gebeuren als een aandeelhouder zijn aandelen wil verkopen of als er bepaalde besluiten moeten worden genomen door de aandeelhouders.

In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om de aandelen te certificeren. Bij certificering worden aandelen overgedragen aan een Stichting Administratiekantoor (STAK). De stichting geeft vervolgens certificaten uit. De zeggenschap over de onderneming berust dan bij de STAK (waarbij de bestuurders van de stichting feitelijk het beleid van de onderneming bepalen). De certificaathouders zijn wel mede eigenaar en delen daardoor mee in de waarde van de onderneming, zonder dat zij betrokken hoeven te worden bij de dagelijkse gang van zaken.

Daarnaast kan het voorkomen dat rechtspersonen met elkaar een fusie of een splitsing aangaan. 
Bij een fusie gaan twee rechtspersonen samen verder als één rechtspersoon.
Een Splitsing is eigenlijk het tegenovergestelde. Een rechtspersoon splitst zich in twee of meer rechtspersonen.

Welke rechtsvorm voor u het beste is hangt uiteraard af van uw situatie en wensen. De keuze voor de rechtsvorm heeft ook gevolgen voor de heffing van belastingen. Betrek bij uw keuze dus ook uw boekhouder of accountant voor advies over de fiscale gevolgen.

Kijk voor meer informatie over ondernemen op de website van onze beroepsorganisatie.

footnote image

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.