Informatie over...

Schenken

Het doen van een schenking kan om meerdere redenen interessant zijn. Een veel voorkomende reden voor het doen van schenkingen is het besparen van erfbelasting bij overlijden. De gedachte is dat alles wat tijdens het leven is weggegeven niet meer wordt belast met erfbelasting bij overlijden.
Natuurlijk worden schenkingen ook gedaan omdat iemand graag iets aan de ander wil geven. Ook worden vaak schenkingen gedaan om kinderen te helpen. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis.

Schenkbelasting

In Nederland kan wel sprake zijn van schenkbelasting als in één kalenderjaar meer wordt geschonken dan hetgeen voor de begiftigde (degene die de schenking krijgt) is vrijgesteld van schenkbelasting. De tarieven en vrijstellingen zijn afhankelijk van de familierelatie met de schenker. Voor schenkingen door ouders aan kinderen gelden lagere belastingtarieven en grotere vrijstellingen dan voor schenkingen aan anderen.

Voor kinderen geldt overigens dat ouders eenmalig een grotere belastingvrije schenking mogen doen als het kind tussen de 18 en 40 jaar is. De tarieven en vrijstellingen worden jaarlijks door de overheid opnieuw vastgesteld.

footnote image

Schenkingen schriftelijk vastleggen

Het is verstandig om schenkingen altijd schriftelijk vast te leggen. Bij het doen van een schenking kan een uitsluitingsclausule worden opgenomen. Deze clausule bepaalt dat hetgeen de begiftigde krijgt privé blijft en niet in een gemeenschap van goederen valt. In het geval van een scheiding hoeft de begiftigde de schenking niet te delen met zijn/haar ex-partner.

Voordat een schenking wordt gedaan is het uiteraard verstandig om eerst te kijken of u het bedrag wel kunt missen. Niet iedereen heeft voldoende contanten om te kunnen schenken.
Het is echter ook mogelijk om een schenking ‘op papier’ te doen. Daarbij wordt wel een bedrag geschonken, maar nog niet uitgekeerd aan de begiftigde. De schenker krijgt dan een ‘schuld’ aan de begiftigde. Onder bepaalde voorwaarden mag deze schuld worden afgetrokken van het vermogen van de schenker voor de berekening van de erfbelasting bij zijn overlijden. Een van de voorwaarden is dat de schenker jaarlijks aan de begiftigde rente betaalt over de ‘schuld’.
De schenking op papier moet altijd bij de notaris worden vastgelegd in een notariële akte. Anders vervalt de schenking bij het overlijden van de schenker en heeft deze geen effect.

Kijk voor meer informatie over schenken op de website van onze beroepsorganisatie.

footnote image

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.