Nieuwsbrief van 19-03-2024

Een gemene streek, maar niets aan te doen

Soms lijkt alles goed geregeld, maar treden er toch nog ongewenste (en onverwachte) wendingen op.

Vader was als laatste overleden, moeder was 4 jaar eerder overleden. Lang geleden hadden de ouders testamenten gemaakt waarin de zoon onterfd was en de dochters de enige erfgenamen waren. De zoon was onterfd, hij had namelijk (zoals wel vaker voorkomt) de boerderij in het verleden voor een lage prijs over mogen nemen.

Toen moeder overleed, was de nalatenschap zodanig verdeeld dat vader het gehele vermogen had gekregen. De beide dochters hadden een vordering op vader. De zoon niet, want die was onterfd.
De dochters denken dat zij de enige erfgenamen van beide ouders zijn. Groot is hun verbazing (en ook hun verontwaardiging) wanneer een advocaat namens hun broer aangeeft dat hun broer zijn onterving aanvecht en een beroep doet op zijn legitieme portie.

“Kan dat zomaar?” vragen ze aan mij en ze geven aan dat hun broer wist dat hij onterfd was.
Ook heeft hij bij het overlijden van moeder zijn mond gehouden, dus die onterving is definitief, zo hopen ze.

Ik moet ze teleurstellen. Als een kind onterfd is, houdt deze altijd recht op de legitieme portie en het is altijd een gok of een onterfd kind hier een beroep op doet of niet.
Een onterfd kind heeft 5 jaar na het overlijden de tijd om de legitieme portie in te roepen, zodat ook in de nalatenschap van moeder nog de legitieme portie kan worden opgeëist.

De zussen verlaten gedesillusioneerd mijn kantoor. Ik vrees dat de acties van de zoon de familieverhoudingen geen goed hebben gedaan.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!

Kijk voor ons gratis spreekuur op onze website.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Boxmeer

Nieuwsbrieven

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.