Nieuwsbrief van 16-07-2024

Helaas was men te laat

Wanneer iemand een notariële akte op wil laten stellen, moet een notaris onder andere nagaan of deze persoon nog in staat is om niet alleen aan te geven wat er moet worden geregeld, maar ook kan begrijpen welke gevolgen er voor hem of haar voortvloeien uit de akte.

Meestal is dat snel duidelijk, soms loopt het anders.

Ik ben gevraagd om langs te komen bij een dame op leeftijd. Een nichtje wil dat zij een levenstestament opmaakt waarmee zij de zaken voor tante kan regelen.

Ik bel aan bij het huis van mevrouw. Het nichtje doet open en gaat mij voor naar de woonkamer waar tante op een stoel zit.

Ik stel mijzelf voor en vraag wat ik voor haar kan betekenen. Mevrouw kijkt mij verward aan en zegt dat zij geen idee heeft. Ze vraagt of ik soms de arts ben.

Het nichtje probeert tante nog te helpen door te zeggen dat ik de notaris ben die komt regelen dat zij de zaken kan regelen. Op zich is dat al niet toegestaan omdat ik daardoor niet kan controleren of dat ook inderdaad de wens van tante zelf is, maar vooralsnog laat ik dat even gaan.

Maar op mijn verdere vragen krijg ik ook geen enkel duidelijk antwoord en als ik het nichtje in het bijzijn van tante vertel dat ik denk dat tante geen notariële akte meer kan opmaken volgt er geen enkel protest van tante. Ook een argument dat ze niet meer beseft wat ik zeg.

Helaas zijn deze mensen te laat om nog iets te regelen, waren ze eerder gekomen dan had ik hen wellicht nog kunnen helpen.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op!

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Boxmeer

Nieuwsbrieven

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.