Nieuwsbrief van 14-08-2024

Nalaten aan wie je wil?

Het benoemen van erfgenamen is voor de meeste mensen geen probleem. Wanneer iemand echter geen naaste familie (meer) heeft of die familie juist niet wenst te benoemen tot erfgenaam, kan er een soort van keuzestress ontstaan.

Meestal vertel ik mensen die een testament willen maken en geen kinderen hebben: “als u geen kinderen achterlaat, bent u zo vrij als een vogeltje om uw vermogen na te laten aan wie u maar wenst!".

Sommige mensen kunnen dan lastig kiezen en komen met wel veertig familieleden en / of goede doel instellingen.

Dat mag natuurlijk, maar dit kan er wel voor zorgen dat de afwikkeling van de nalatenschap lastiger is en meer tijd in beslag neemt.

Men mag dus (bijna) iedereen aanwijzen als erfgenaam.

Een uitzondering hierop die nog wel eens problemen met zich meebrengt, is de wettelijke regeling dat mensen die iemand verzorgen geen erfgenaam mogen zijn van die persoon.
De reden hiervoor is dat de wetgever denkt dat in die situaties mogelijk makkelijker iemand kan worden beïnvloed omdat mensen die verzorgd worden vaak afhankelijk zijn van de personen die hen verzorgen.

Gelukkig is het niet zo dat kinderen die hun ouders verzorgen hier ook onder vallen en dus niet mogen erven. Er wordt in de wet gesproken over “professionele beroepsbeoefenaren”.

Toch wil iemand nog wel eens dat een verzorger of een instelling die iemand in de laatste fase van het leven enorm heeft geholpen erfgenaam wordt.
In de eerste plaats uit dankbaarheid, maar ook wel omdat die verzorger of instelling volgens de maker van het testament het meer verdient dan bijvoorbeeld neefjes en nichtjes die men al twintig jaar niet meer heeft gezien.

We zien dus regelmatig dat zorginstellingen een deel van de erfenis ontvangen. Dit gaat dan via vriendenstichtingen die de erfenis gebruiken om het verblijf van patiënten beter te maken.

Natuurlijk moet er wel altijd worden gecontroleerd of de persoon die het testament maakt inderdaad uit vrije wil de erfgenamen aanwijst, niemand mag immers gedwongen worden om een testament te maken.

Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Boxmeer

Nieuwsbrieven

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.