Nieuwsbrief van 23-08-2024

Geen gelijke monniken gelijke kappen

De mensen tegenover me zijn heel stellig. Ze willen exact hetzelfde testament als vrienden van hen onlangs bij mij hadden vastgelegd. Die waren namelijk heel enthousiast over de voordelen van dat testament!

Ik vertel de mensen tegenover me dat ik het fijn vind dat hun vrienden zo tevreden waren maar dat ik die testamenten helaas niet mag gebruiken als blauwdruk voor hun testamenten.
Ik heb als notaris namelijk een verregaande geheimhoudingsplicht en mag de mensen tegenover me niets vertellen over de inhoud van het testament van hun vrienden en dus ook niet gebruiken voor hun testamenten. Zo wordt de inhoud immers prijsgegeven.

Dat kunnen ze op zich begrijpen maar hoe lossen we dat op? Ik zeg dat ik met hen een testament zal bespreken dat voor hun eigen situatie gemaakt kan worden en dat ze dit dan eventueel achteraf kunnen vergelijken met die andere testamenten.

Dat vinden ze wel een risico, want nogmaals: ze willen exact hetzelfde. Ik hoef alleen maar namen te veranderen. Ik vertel hen dat het sowieso nooit een kwestie is van de namen veranderen en we spreken af dat ze terugkomen met de testamenten van hun vrienden. Die worden enkele weken later inderdaad keurig meegebracht.

Ik neem ze door en vraag of zij ook hun dochter willen onterven? Ze antwoorden: “Nee, dat niet, dat moet even anders, want die dochter is verstandelijk beperkt en heeft niks aan de erfenis en hun eigen dochter is gelukkig gezond. Maar voor de rest gewoon hetzelfde!”.

Toch blijf ik ze teleurstellen, hun vrienden zijn namelijk getrouwd en hebben testamenten op basis van het stelsel voor gehuwden. De mensen tegenover me zijn echter ongehuwd en kunnen dus niet zo’n zelfde testament maken.

Ik vertel mijn cliënten dat exact hetzelfde testament kan, maar dat ze dan eerst moeten trouwen. Wel kunnen ze een testament maken voor ongehuwden met dezelfde voordelen als het testament van hun vrienden.

Dat vinden ze gelukkig goed en een tijdje later worden hun testamenten ondertekend. Ze bedanken me hartelijk en geven ook aan dat ze nu wel zien dat iedere situatie anders is.
 
Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Boxmeer

Nieuwsbrieven

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Dank je voor je aanmelding!
We konden u niet inschrijven. Probeer het nog eens.