Nieuwsbrief van 30-01-2025
Hogere eigen bijdrage doordat wilsonbekwame erfenis kreeg
Het komt steeds vaker voor. Iemand is wilsonbekwaam, bijvoorbeeld vanwege een ziekte (zoals Alzheimer) of door een ongeval. Vervolgens overlijdt er een familielid waarbij de wilsonbekwame mede-erfgenaam is. Dit leidt tot allerlei problemen.
Wanneer iemand wilsonbekwaam wordt kan deze persoon zelf niet meer optreden. Als er verder niets geregeld is, dan moet er voor de wilsonbekwame een bewindvoerder (of curator) worden benoemd. Dit gebeurt via de rechter. De bewindvoerder treedt vervolgens op namens de wilsonbekwame.
Het gevolg daarvan is ook dat de erfgenamen met de bewindvoerder om tafel moeten om de erfenis te verdelen. De bewindvoerder moet daarbij de belangen van de wilsonbekwame behartigen. Daarnaast heeft de bewindvoerder machtiging nodig van de rechter voor bepaalde handelingen.
Zo was er een geval waarbij een wilsonbekwame al enkele jaren in een verpleeghuis verbleef. Toen haar broer overleed was zij als zus mede-erfgenaam. Zij was echter dement en had 24 uur per dag verzorging nodig. De erfenis van haar broer zou haar situatie niet beter maken. Zij kon daar niets meer mee. Door de erfenis zou ook haar vermogen toenemen waardoor haar eigen bijdrage (vanwege de Wet Langdurige zorg) omhoog zou gaan.
In overleg met de familie wilde de bewindvoerder de erfenis namens haar verwerpen. Het erfdeel van de zus zou dan naar haar kinderen gaan. Voor de verwerping is echter een machtiging nodig van de rechter.
De rechter vond het verwerpen van de erfenis niet in het belang van de zus en verleende geen machtiging. Het erfdeel bleef dus bij de wilsonbekwame zus, die daar zelf niets meer aan had. Zij moest daardoor ook meer gaan betalen voor haar eigen verzorging.
Helaas had de zus, voordat ze wilsonbekwaam werd, geen levenstestament gemaakt. Als de zus wel een levenstestament had gemaakt, dan had zij daarin zelf een gevolmachtigde kunnen aanwijzen. Bijvoorbeeld haar kinderen. Er zou dan geen bewindvoerder nodig zijn geweest en er zou ook geen machtiging van de rechter vereist zijn om af te zien van de erfenis.
mr. Floris van Hal
Notariskantoor Boxmeer
www.notariskantoorboxmeer.nl