Nieuwsbrief van 31-03-2025
Een moeilijke beslissing
Als notaris hoor ik de nodige trieste verhalen. De vrouw tegenover mij is hier geen uitzondering op.
Haar enige zoon is na haar scheiding van zijn vader zoals ze het zelf zegt: “totaal ontspoord”.
Via foute vriendjes, problemen op school en drugs belandde hij uiteindelijk in de gevangenis.
Sinds zijn vrijlating acht jaar geleden heeft ze geen enkel contact met hem. Vorig jaar heeft ze echter van haar vader een aardig bedrag geërfd. Ze moet er nu niet aan denken wat er gebeurt als dit vermogen bij haar zoon terecht komt.
“Maar je kunt je kind niet onterven, toch?” vraagt ze mij. Deze vraag krijg ik vaker en het antwoord daarop verrast de meeste mensen. Het kan namelijk wel degelijk: je kind onterven.
Wel kan het onterfde kind zich melden voor zijn of haar legitieme portie. Dit moet een onterfd kind doen binnen vijf jaar na het overlijden.
Of dit gebeurt valt natuurlijk nooit goed in te schatten. Mocht het onterfde kind zich melden voor zijn legitieme portie dan is deze ongeveer gelijk aan de helft van het normale erfdeel, die andere helft is dan in ieder geval met succes bij het onterfde kind weggehouden.
Mevrouw is op zich blij dat ze een mogelijkheid heeft om iets te regelen, maar zegt ook met tranen in de ogen dat ze niet weet of ze dit wel wil.
Dat begrijp ik helemaal, een onterving van je kind is een zware beslissing. We spreken af dat ze er eventueel nog bij mij op terugkomt maar dat het wel goed is om te weten dat ze iets kan vastleggen.
Mr. Ramon van Schijndel
Klik hier voor meer informatie over erfenissen.